OTARIKKOC
  • Blog
  • Sınavlar
    • YKS
  • Twitter

  • Facebook

  • Instagram

  • Search
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in excerpt
    Search in comments
    Filter by Custom Post Type

Sınavlara hazırlık ve kariyer konusunda Türkiye'nin 1 numarası! YKS, KPSS, DGS ve daha birçok sınav için rehberler, konu anlatımları ve çalışma programları!

Total0Facebook0Tweet0Google+0LinkedIn0

Matematiğe Nasıl Çalışılır | Detaylı Rehber | Furkan Bahadır Ata

  • Detaylı Rehberler
  • Author: admin
  • Ağustos 28, 2016

Matematik çoğu insan için büyük bir problem olmuştur. Bu problemin aşılmasına bir nebze katkım olsun istediğim için bu yazıyı hazırlamak istedim. Çeşitli araştırmalardan ve kendi tecrübelerimden de faydalandığım bu makalede matematiğe nasıl çalışılır ve nasıl öğrenilir bunun hakkında birkaç şeye değindim. Umarım sizlere bir faydam olur.

Şunu da eklemekte fayda var: Herkesin öğrenme tekniği ve kapasitesi farklıdır. Siz yine de kendinize uygun olan tavsiyeleri dikkate alın.

Önyargılarınızı Bir Kenara Bırakın!

Birçok insan Matematiğe karşı nedensiz yere savunma mekanizması geliştirmiştir. Bunun çevresel ve ailesel etkilerden dolayı oluştuğunu da söylemek gerekir. Çünkü toplumumuzda Matematik yapabilen bir insanın çevredeki diğer bireylere göre ayrıcalığı vardır. Ancak bu aslında bir ayrıcalık değil gerekliliktir. Çünkü her insan Matematik yapabilecek seviyededir.

Öncelikle ‘’ben yapamam’’ şeklindeki düşünceyi kafanızdan silin. Her sorunun bir çözümü vardır.

 

Matematik Seyircisi Olduğunuz Bir Spor Değildir

Yapacağız yapacağız ama nasıl ? Matematik asla sözel dersler gibi değildir. Şunu söyleyim ki Matematik yalnızca dinleme veya yalnızca izlemeyle yapılabilen bir ders değil. Matematik aktif bir katılım gerektirir. Örneğin okulda öğretmeniniz ders işlerken siz sadece tahtadakileri not alırsanız ; üzgünüm öğrenemezsiniz. Öğretmeninizle göz teması kurun, onların sorduklarına cevap verin. Yanlış veya doğru önemli değil. Sizin amacınız doğruya ulaşmak olsun daima.

ygs-lys blog çalışma programı

Matematik Kümülatif Bir Derstir

Bakın sınav zamanında özellikle arkadaşlarımdan bunu çok duyardım : ‘’Ya çalışıyorum ama olmuyor. Konuya anlıyorum ama iş soru çözmeye gelince…’’

Bakın Matematikte her konu birbiri ile ilintilidir. Siz yeni bir konuya geçince geride kalan konuyu silmiyorsunuz bilakis o konuyu daha etkin bir biçimde kullanıyorsunuz. O yüzden aynı konuyu ne kadar çalışırsanız çalışın kaçırdığınız sorular mutlaka olacaktır.

Ancak zamanla bilgi birikiminiz o kadar artacak ki artık herhangi bir konuda gördüğünüz soruyu o konu dışından bir yöntemle çözmeye başlayacaksınız. İşte bunu sağlayan da ‘’ZAMAN’’dır. Sizce de yöntemlerinizin kalıcı olması ; saman alevi gibi parlayıp sönmesinden daha iyi değil midir?

 

Tekrar Tekrar ve daha fazla Tekrar

İşte asıl olay burada bence. Aslında hayatımızda da kullandığımız bir olgudur ‘’Tekrar’’

Bir şeyi ne kadar çok tekrar ederseniz zihninizde yer edinme olasılığı o kadar artar. Ancak bu tekrar üstünkörü bir şekilde okuma veya dinleme şeklinde değil ; yazarak ve aktif bir şekilde katılarak yapılmalıdır.

Konu tekrarı yapıldıktan sonra o soruyla ilgili mutlaka soru çözülmeli ki konu, iyice otursun.

Unutmayın ;

Kayayı delen suyun gücü değil ; sürekliliğidir.

Hatalarınızın Farkına Varın

Matematikte hata yapmak basit olduğu kadar normaldir de. En ufak yanlışta ‘’yapamıyorum’’ deyip işin içinden çıkmayın. Aksine hataların üstüne daha çok giderek onları nakavt edin.

Mesela herhangi bir soru bankasından bir konu testi çözdünüz. 20 soruluk bir test olsun. Konuyu anladığınızı söylüyorsunuz ama bir de bakmışsınız ki 5 yanlış çıkmış. Telaş yok. Öncelikle hatalarınızın kaynağını bulun. Dikkatsizlik mi yoksa bilgi eksiği mi ? Bunu tespit edin ki çözüme daha rahat ulaşın. Eğer dikkatsizlikse bu sizin o testi ciddiye almadığınızı gösterir. Her testi ciddiye alarak çözün arkadaşlar. Onları, size yol gösteren yanlışlarınızı söyleyen bir dost gibi görün.

Eğer yanlışınız bilgi eksiğinden ise o konunun hangi kısmında eksiğiniz var onu tespit edin. Bakın tüm konuya bakmanıza gerek yok. Bir formül unutulmuş olabilir ya da küçük bir ipucu.

Bunları iyice ayırt ettikten sonra artık o konuya daha hakim olduğunuzu düşünebilirsiniz.

anasayfa-kapak

Ezberlemeyin

Matematik bir bilimdir. Matematiğe sadece bir ders olarak bakmak hem Matematiğe hem de değerli bilim adamlarımıza saygısızlıktır. Tabi ki de sizden kimse karmaşık diferansiyel problemlerini çözmenizi beklemez. Ancak en azından müfredatınız elverdiğince Matematiğe bir bilim gözüyle bakmanızı öneririm .Bu sizin Matematikten zevk almanızı da sağlar.

Geçmişte değerli bilim insanları günümüz Matematiğinin temellerini atarken her şeyin bir nedeni olduğunu belirtmiştir. Şimdi o kadar geriye gitmeye gerek yok haklısınız.

Şöyle bir örnek vereyim. Ben her konuda değil ama bazı konularda bunun günlük hayatımızda ne işe yaradığını ve mantığını kavramaya çalışırdım. Mesela ‘’Parabol’’ uzaydaki cisimlerin hareket hesaplamalarında veyahut da mimaride kullanılır. Diyeceksiniz ki bu senin şimdi ne işine yarayacak ? Bu benim konuya daha geniş açıdan bakmama ve konuyu işlerken konudan zevk almama yarayacak. Şahsen benim formüllerin kanıtlarını izlemek bile hoşuma giderdi ki dediğim gibi konunun ana mantığını kavramak için de çok faydalıdır.

O yüzden ezber değil ; işin mantığını kavramak daha çok önemlidir.

Matematik Zaman ve Sabır İster

Bunu yazımın en başından beri belirtiyorum aslında. Matematik emek ve metanet ister. Bazen çalıştığınızın karşılığını hemen alamayabiliyorsunuz. Ancak yaptığınız her çalışmanın da bilgi birikimine ve zekanıza katkı sağladığını unutmayın.

 

Mezuna Kalmak- mutluluk

Matematik Çalışırken Müzik Dinlemek

Aslında bu konuya genel mânada farklı bir yazıda değinmeyi düşünüyorum ancak şimdilik küçük bir giriş yapabilirim.

Genelde yeni bir konu öğrenirken veya henüz acemi olduğunuz bir konu üzerinde çalışırken farklı şeylerle ilgilenmek pek önerilmez. Ancak bulunduğunuz ortam sessiz değilse yahut çalıştığınız konuda artık amacınız hızlanmak ise müzik dinlenmesinde bir sakınca olmadığını düşünüyorum.

Burada müzik seçimine de dikkat edilmesi gerekir. Günümüz bilgisayar üzerinden oluşturulmuş müziklerde çok fazla enstrüman kullanılmaktadır. Bu da beyninizin yorulmasına sebep olur. Bir yandan ders çalışırken bir yandan da beyninizin ona odaklanmaya çalışması sizi de yorar. O yüzden Türk ve Dünya klasiklerinden seçim yapmanızı öneririm.

Tavsiye yazı: Ders Çalışırken Müzik Dinlemek

Son Söz

Arkadaşlar bu ve önceki yazımda tecrübelerimi YGS-LYS’den ziyade daha geniş bir bağlamda anlatmaya çalıştım. Eğer benden istediğiniz daha farklı tür yazılar varsa bunu yorumlarda belirtmenizi istiyorum. Müfredat değiştiği için ‘’kaynak tavsiyeleri’’ gibi bir olaya girmek istemiyorum ama talep olursa kendi kullandığım yayınların bir listesini yayınlarım. Ayrıca her ders için de ‘’Nasıl Çalışırım’’ serisi yapacağım. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Hepinize BAŞARILAR.

 

 

 

12 responses to “Matematiğe Nasıl Çalışılır | Detaylı Rehber | Furkan Bahadır Ata”

  1. FZehra Işık dedi ki:
    Ağustos 28, 2016, 7:59 pm

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    Cevapla
  2. Buse Nur Özturan dedi ki:
    Ağustos 29, 2016, 1:25 pm

    gayet başarılı bir yazı kesinlikle diğer dersler içinde yapmalısın ağzına sağlık 🙂

    Cevapla
    1. Furkan Bahadır ATA dedi ki:
      Ağustos 29, 2016, 2:19 pm

      Teşekkürler, inşallah 🙂

      Cevapla
  3. Fatma Gül Özçelik dedi ki:
    Ağustos 29, 2016, 11:26 pm

    Ewt gerçekten güzel bir yazıydı diğer derslerden de yapılırsa çok sevinirim

    Cevapla
  4. İlayda Kavak dedi ki:
    Ağustos 31, 2016, 9:02 pm

    çok faydalı bir yazı emeğiniz için teşekkürler…

    Cevapla
    1. Ömer Tarık Koç dedi ki:
      Ağustos 31, 2016, 9:33 pm

      Furkan’a teşekkür ediyoruz 🙂

      Cevapla
  5. Sefa Can Karagöz dedi ki:
    Eylül 3, 2016, 11:29 am

    Teşekkürler 🙂

    Cevapla
  6. Zafer KAYMAK dedi ki:
    Eylül 12, 2016, 8:55 am

    Teşekkürler

    Cevapla
  7. Gizem Erbay dedi ki:
    Eylül 25, 2016, 11:14 am

    Çok faydalı bir yazıydı, bilgilendirmeler için teşekkürlerler ????

    Cevapla
  8. Mehmet Kavak dedi ki:
    Eylül 30, 2016, 8:04 pm

    Ben Matematikte Temel Düzey sorularını hiçbir sıkıntı çekmeden yapabiliyorum ama Orta Seviye daha doğrusu YGS tipindeki yorum sorularında nereden başlayacağımı ne yapacağımı ve sorunun benden ne istediğini anlayamıyorum bu yüzden de çözemiyorum. Ama hoca soruyu çözdüğü zaman da “aa bu böylemiymiş, çok kolaymış” tepkisi veriyorum. Ne yapabilirim bu tür soruları takılmadan çözebilmem için?

    Cevapla
    1. Mehmet Sadık Koç dedi ki:
      Ekim 1, 2016, 2:44 pm

      Kitap okumak. Senin durumun için gerekli olan şey boş zamanlarında bol bol kitap okumak, kitap dediysem de okuma ve okuduğunu anlama yeteneğini geliştirmen için düşünce kitapları yani felsefi kitaplara yönelmen gerekir. Ve de çok soru çözmek, çözemediklerini de birilerine çözdürmen gerekir.

      Cevapla
  9. Dağıstan İRİŞ dedi ki:
    Ekim 6, 2016, 8:03 pm

    Çok yararlı bir yazı teşekkürler.

    Cevapla

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler
2018 YGS LYS Kalktı. Yeni Sistem Nasıl Olacak?
Popüler
2018 YGS Geometri Konuları – YGS Geometride Hangi Konular Çıkacak?
Popüler
2018 YGS Matematik Konuları – YGS Matematikte Hangi Konular Çıkacak?
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Blog
  • Legal
  • 2018 sat best books
© 2017, OTARIKKOC bir LORE markasıdır. Omer Tarik Koc tarafından ♥ ve ☕ ile geliştirildi.